Öğretmen Kutsaldır

Öğretmenler Günü Dünyanın pek çok ülkesinde her yıl değişik tarihlerde, Türkiye de ise her 24 kasımda 40 yıldır kutlanmaktadır.

24 Kasım 1928, Atatürk’ün “Millet Mekteplerinin Baş öğretmenliğini kabul ettiği gündür. Atatürk’ün 100. doğum yıl dönümü olan 1981 yılında onun “başöğretmen” oluşunun Türkiye’de 24 Kasım tarihinde öğretmenler Günü’nün kutlanması Kenan Evren tarafından ilan edilmiştir.

Mustafa Kemal, harf devriminin başlangıcı olan 9 Ağustos 1928 Sarayburnu Parkı’nda daha sonra Tekirdağ’da yeni alfabeyi tanıtarak ilk dersini vermiştir.

Atatürk; “Öğretmenler Cumhuriyet, fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek seciyeli muhafızlar ister. Yeni nesli bu nitelik ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir.” “Öğretmenler; Yeni nesli, Cumhuriyetin fedakâr öğretmen ve eğitimcilerini, sizler yetiştireceksiniz ve yeni nesil, sizin eseriniz olacaktır” demiştir.

Bir gün Atatürk, bir köy ilkokulunu giderek Okul bahçesinde oynayan çocuklarla sohbet eder. Zil çalınca öğrencilerle birlikte sınıfa girer. Sınıfın genç öğretmeni Atatürk’ü kürsüye davet eder fakat Atatürk, arka sıralardan birine oturarak:

“Hayır, siz yerinizi alınız, dersinizi veriniz. Sınıfta bir öğretmen cumhurbaşkanından daha büyüktür” der.

Atatürk’ün öğretmenler için yaptığı söylemler hiç unutulmayacağı gibi hepimizin zihninde iz bırakan öğretmenler bulunmaktadır.

Benim de hayatımda unutamadığım öğretmenlerim vardır. Ama bunların en önemlisi babamdır. Askerliğini Sarıkamış’ta yaptıktan sonra öğretmen olmuş Akşehir’e yakın köylerde; Tuzlukçu, Böğrüdelik ve Karaağa ilkokullarında öğretmenlik ve başöğretmenlik yapmıştır. Karaağa köyü okulunda öğretmenlik yaparken ben beş yaşındaydım. Her gün üst sınıfa girer ayrı ayrı ders verirdi. Bende kayıtsız olarak bazı günler bu derslere katılırdım.

İmkansızlıktan dolayı okula gidemeyen yaşları büyük çocukları okutuyordu. Salonda her öğrencinin getirdiği birer odunla yanan soba vardı. Babam fakir çocukların bazılarını eve getirir karınlarını doyurur ve ağabeyimin giysilerini verirdi.

Babam milliyetçi bir başöğretmendi. Çocuklara milli marşlar ve şarkılar, türküler öğretirdi.

1979 yılında Ali Rıza Binboğa’nın seslendirdiği “İlk Öğretmen” şarkısında geçen;

İlk öğretmenin kim senin
Kim öğretti alfabeyi
Bir hak için kırk yıl
Köle olunuyorsa
Yirmi dokuz kere kırk yıl
Kölesiyiz öğretmenin….

sözleri her yıl 24 kasımda hatırlanması kutsal öğretmenlerimizi onore edecektir..