Geri dönüşüm kullanım dışı malzemelerin hammadde olarak tekrar kullanılır hale getirilmesidir.
Atık malzemelerin değerlendirilmesi ekonomiye büyük katkı sağlamakta ve çevre kirliliğini azaltmaktadır. Bildiğimiz kâğıt, karton, mukavva ve ambalaj kolilerinin tekrar kullanılır hale getirilmesi hava kirliliğini %80, su kirliliğini %35 azaltmakta ve pek çok ağacı kesilmekten kurtarmaktadır.
Atık toplama ihtiyacı; savaş alanlarında bırakılan konserve kutuları, metal eşyalar, şişeler ve giysilerin toplanarak değerlendirilmesi ile başladı. 2.Dünya Savaşı sırasında pek çok ülke kendi çapında geri dönüşümle ilgili kampanyalar yaptı. ABD‘de vatandaşlar metal ve fiber maddeleri toplama konusunda teşvik edildi ve ödüllendirildi.
Şimdi pek çok ülkede atık maddelerin değerlendirilmesi ile ilgili uygulama başlamıştır. Türkiye’de apartmanlarda, sitelerde kapı önlerine bırakılan çöplerin kapıcılar tarafından toplanmasına yavaş yavaş son verilmektedir.
Meskenlerin ve işyerlerinin atıkları uygun yerlere konulan sınıflandırılmış kutulara atılmaktadır. Belediyelerin şehrin bazı yerlerine koyduğu toplama kutuları da geri dönüşüme katkı sağlamaktadır. Belediyeler ülkemizde her gün toplanan 76 bin ton karışık çöpü toplama merkezlerinde kâğıt, cam, plastik, metal, pil, organik ürünler vs. olmak üzere kategorilere ayırmaktadır.
Ayrılan geri dönüşüm ürünleri modern tesislerde işlenerek hammadde haline getirilmektedir.
Geri dönüşüme farklı bir açıdan bakacak olursak; yatılı okullarda yurtlarda, bakımevlerinde, büyük iş yerinde hastanelerde ve özellikle HER ŞEY DAHİL OTELLER ’deki yemek artıkları hayvan barınaklarına gönderilerek değerlendirilmektedir. Ancak köpek barınağı işleten bir arkadaşımın anlattığına göre barınaklarına gönderilen yemek artıkları hem güzel bir hizmet hem de kötü sonuçlar doğurmaktadır.
Zira yemek tabaklarına atılan kâğıt mendiller, kürdanlar, sigara izmaritleri üzücü sonuçlar doğurmaktadır.
Gelen yemekleri ayıklamak mümkün olmadığından izmaritler köpeklerin boğazına kaçmakta, kürdanlar ağzına batmakta hatta ölümüne sebep olmaktadır.
Evlerdeki atık malzemelerin değerlendirilmesi de geri dönüşümün farklı bir boyutudur.
Eski kumaşlardan, modası geçmiş kravatlardan masa örtüleri yatak örtüleri üretilmektedir. Atık kumaşların ip haline getirilmesi ile yolluklar, kilimler dokunmaktadır.
Renkli cam kırıklarından güzel vitraylar, iplerden patikler, kaşkollar yapılmaktadır.
4-5 yıl önce çocuklar arasında başlatılan mavi kapak toplama kampanyası güzel bir örnektir.
Geri dönüşüm bilincini topluma yaymak için en önemli etkeni evde ve okulda eğitimdir.
İnsanların geri dönüşümle ilgili içten gelerek yapacağı çevre duyarlılığı; dünyanın geleceğine sunacağı en büyük katkı sağlayacaktır.
Siz siz olun çöpünüzün kıymetini bilin ve her yere atmayın!