Akşehir’de Endüstriyel Tasarım
- by /
- 8 Ağustos 2012 /
- in Marka & Patent

Sınai mülkiyetin yaratıcılıkla ilgili dallarından olan Patent ve Faydalı Model’in yanı sıra Endüstriyel Tasarım da; yeni fikirlerin şekillenmesidir, görsel buluştur, üretime katkıdır ve iz bırakmadır.
ENDÜSTRİYEL TASARIM TESCİLİ ise ürünlerin dış görünümünü ve şeklini içeren tasarımların devlet tarafından belli bir süre korunmasıdır.
Daha önce Türkiye’de marka ve patentten başka bir sınai mülkiyet hakkı yokken 1994 yılında Türk Patent Enstitüsü’nün (TPE) kurulması, bir yıl sonra da bu konuda reform sayılabilecek Kanun Hükmünde Kararnamelerin ( KHK ) çıkartılması, diğer yeniliklerin yanında ENDÜSTRİYEL TASARIM tescili gibi bir yeniliği de gündeme getirmiştir.
Yürürlükteki mevzuata göre tasarım: endüstriyel yolla veya elle üretilen, bir ürünün tümü, bir parçası veya üzerindeki süslemenin, çizgi, şekil, biçim, renk, doku, malzeme ve esneklik gibi insan duyuları ile algılanan çeşitli unsur veya özelliklerinin oluşturduğu bütündür, diye özetlenebilir.
Yeni ve ayırt edici niteliğe sahip tasarımlar belge verilerek korunmaktadır.
Türk Patent Enstitüsü usulüne uygun olarak yapılan her tasarım başvurusunu “mevzuat gereği” benzerlik araştırması yapmadan, her ay yayınlanan ve 3000 civarında tasarım başvurusunun yer aldığı Resmi Endüstriyel Tasarımlar Bülteni’nde 6 ay süre ile itiraza açık olarak ilana çıkarmaktadır.
İlan süresinde üçüncü şahıslar tarafından itirazın yapılmaması halinde başvuru kesinlik kazanmaktadır.
Belgeye bağlanan endüstriyel tasarım tescilleri 5 yılda bir yenilenmek kaydıyla, 25 yıla kadar korunabilmektedir.
Nasrettin Hoca Dünyaya mal olmuş fıkraları ile yaratıcıdır. Hoca’nın yaratıcılığı da torundan toruna geçmektedir. ERDOĞAN ÖZBAKIR’ın TERS ÇALIŞAN SAATİ , KURUTULMUŞ KİRAZ AMBALAJI, hatta Isparta yolu üzerindeki karpuzcunun: ÖDEMELİ KARPUZCU afişi birer yaratıcılıktır.
Akşehir Sanayicilerinin su yüzüne çıkmamış pek çok tasarımlarının olduğunu biliyorum. Tasarım yaratılıp sandığa konuluyorsa bence tasarım değildir.
Tasarım ayrıcalık yaratmaktır, halkın istifadesine sunmaktır ve gurur duymaktır.
Akşehir’de tasarım yaratabilecek pek çok sanayi kuruluşu, firma ve şahıslar vardır: Ankara’dan gördüğüm kadarıyla örnek olarak sayabileceğim firmaların mevcut tasarımlarının yanında yeni tasarımlar yapabileceğine, hem kendi isimlerini hem de Akşehir’imizi çevreye duyuracağına inanıyorum.
Bu konuda harekete geçmesini arzu ettiğim ve birkaç sektörde gruplandırdığım firmalardan bazıları aşağıdadır:
a ) Sanayi Sektörüne Yenilik Getirecek Makina Tasarımları, Motor Parçaları, Metal Profiller ve diğerleri:
GÜRMAKSAN, NİMET KARTER SANAYİİ (Tekkeli Ali Usta) GÜMÜŞ MAKİNA, EFOR MAKİNA, TUTKUN KARDEŞLER, SABAH SOBALARI, AKGRUPSAN,
b) Her Türlü Mobilya, Koltuk Tasarımları, İç Dekorasyonlar:
AKKOMSAN, FATİH MOBİLYA, İŞPİR MOBİLYA, YALÇIN MOBİLYA, ŞENELLER,
c) Her Türlü Süpermarket Ürünlerinin Ambalaj Tasarımları:
AKHEL, HELSAN (Helva İçin Farklı Ürünlere Farklı Ambalaj Tasarımları),
AKSANTAŞ (Süt Ürünlerinde Alışılmışın Dışına Çıkacak Tasarımlar),
AKSEV (Dondurulmuş veya Vakumlanmış Peynir Baklavası Ambalajları),
BAŞAK GIDA (Başlı başına bir sektör, her türlü yeniliğe açık ürünler ve tasarımlar) ASLIMLAR SÜPERMARKET, ÖZÜAKSÜPERMARKET, SAK MARKET, TEZCANLAR UN, LEZA BAKLİYAT, YEBAK ( Bulgur, Bakliyat),
GÜVENDİK PASTANESİ, HAS BİSKÜVİ, SERKAN GOFRET, ERCAN GIDA
(Pasta, Bisküvi, Gofret Ambalajları) ve AKYEM (Tarım ve hayvancılık ürünleri ).
AKŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI; yaratıcıları bulmak, teşvik etmek, belirlenen konularda tasarım yarışmaları düzenlemek, başarılı olanlara ödüller vermek, sergiler açmak ve onları ön plana çıkarmak için ideal bir kuruluştur. Sayın Başkan Erdal ÇİFTCİ’nin bu konuyu, Oda gündemine getirmeleri ve gerçekleştirmeleri benim uzaktan izlediğim başarılarının devamı olacaktır…
Sayın işletme sahipleri, sayın sanayiciler, sayın tasarımcılar, siz siz olun görsel zenginliği olan yeni tasarımlarla ticaret hayatınızda iz bırakacak sayfalar açın, yepyeni tasarımlar yaratın, başkalarının yaptığını değil yapmadığını yapın. Lütfen fırsatçı ve taklitçi olmayın.
Yeni tasarımlarınız üretilsin, ticari hayata girsin, satılsın ve aranır hale gelsin. Sizler tasarımlarınızı piyasada gördükçe mutlu olacaksınız ve AKŞEHİR’in ismini duyuracaksınız.
Ben Ankara pazarlarında pazarcının “Gel, gel, Akşehir salatalığına gel, çıtır çıtır!” diye bağırmasından büyük gurur duyuyorum…
- 953
- 2