
Haziran başında Hitit Güneşi Gösteri Sanat Derneği adına bir Akşehir gezisi düzenlemek, Akşehir’i tanıtmak, Akşehir’e küçük de olsa bir turizm aşısı yapmak aklıma geldi. Türk sanat müziği koromuzdaki arkadaşlarıma, dostlarıma söylüyorum, Herkes hevesli, Akşehir’i merak ediyor, Hocanın fıkralarını anımsamaya çalışıyorlar. Daha duyuru yapılmadı ama otobüsün yarısı doldu..
Bir taraftan düşünüyor ve diğer taraftan not alıyorum: Şarkılarla, türkülerle Akşehir’e varırız. Nasreddin Hoca’yı ziyaret ederiz. Batı Cephesi Karargahı’nı, Seydi Mahmut Hayrani Türbesi’ni görürüz, Hıdırlık’a çıkar Akşehir’i seyrederiz.Her ne kadar zamanı değilse bile Akşehir’in meşhur kiraz bahçelerine gideriz, peynir baklavasını, tahinli pidesini yer, nefis kokulu çileklerimizi alıp döneriz diyerek bir gezi programı hazırlarken tesadüf eseri bir de baktım ki 6 Nisan 2012 tarih ve 28256 sayılı Resmi Gazetede Türk Patent Enstitüsü tarafından verilen bir coğrafi işaret ilanı:
555 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME GEREĞİ COĞRAFİ İŞARETLERİN KORUNMASINA İLİŞKİN TESCİL TALEBİ İLANI
Aşağıda; başvuru tarihi, başvuru numarası, başvuru sahibi, çeşidi ve teknik özellikleri belirtilen coğrafi işaret tescil başvurusu, 4128 sayılı Kanunla düzenlemeler yapılan 555 sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında ilgililerin “Başvurunun Resmi Gazete’de ilan tarihinden itibaren altı ay içinde ilgili herkes 3, 5, 7 ve 8’nci maddelerdeki hükümlere uygunluk açısından tescil talebinin geçersizliğine ilişkin Enstitü nezdinde itirazlarda bulunur.” hükmüne amir olan Kararnamenin 11’nci maddesinin 1’nci fıkrasına uygun olarak ilan edilmektedir.
Tescil edilecek coğrafi işaretler yine aynı Kararname’nin 20’nci maddesi gereğince; başkalarının aynı ürünleri üretimlerinin teknik özelliklerine uygunluğunun kontrolleri; aşağıda belirtilen komisyon tarafından hem üretim aşamasında hem de pazarlama aşamasında sürekli yapılacaktır.
COĞRAFİ İŞARET
Başvuru Tarihi : 15.06.2010
Başvuru No : C2010/031
Coğrafi İşaretin Türü : Mahreç İşareti
Başvuru Sahibi : Kadınhanı İlçesi Belediye Başkanlığı
Başvuru Sahibinin Adresi : İstiklal Mah. İstanbul Cad. No: 28 Kadınhanı/KONYA
Ürünün Adı : Pide
Coğrafi İşaretin Adı: Kadınhanı Tahinli Pidesi
Coğrafi Sınırları: Konya İli Kadınhanı İlçesi sınırları
Kullanım Biçimi : Markalama
Ürünün Tanımı: KADINHANI TAHİNLİ PİDESİ, bir porsiyonu yaklaşık 730 gr, kalınlığı 10-15 mm ve çapı 35-40 cm olan un, tahin, kaymak ve tereyağı ana maddeleri ile oluşturulan, fırında pişirildikten sonra isteğe bağlı olarak ılık, soğuk ve/veya üzerine şerbet dökülerek tüketilebilen bir pide çeşididir…vs.”
Devamını bir tarafa bırakıyorum, çünkü o bir prosedür. Bu girişimlerinden dolayı Kadınhanı Belediye Başkanını ve hizmeti geçenleri yürekten kutluyorum.
Akşehir’in de tahinli pidesi var, belki daha meşhur. Kadınhanı tahinli pidesine benzemez, üretim sistemleri de farklı; onlar tepside pişirirler, bizimki yuvarlak tırnaklı pide şeklinde olur; ama ana maddesi her ikisinin de un ve tahin. Diğer maddeler ve tüketilme şekli bence teferruat. Çok lezzetli olmasına rağmen Akşehir’in tahinli pidesi de peynir baklavası gibi yöre sınırlarının dışına çıkamamış. Nasıl olduysa kirazı kurtarmışız. Türkiye’de tescil edilen 151 coğrafi işaret içine dahil etmişiz. Her yerde Akşehir kirazı olarak anılıyor. Gurur duyuyorum. Kurtarmamız gereken daha doğrusu Akşehir dışına duyurulacak pek çok ürünümüz var. Ama donup kalmışız, bir hamle yapamıyoruz…
Biz bunları konuşurken, ne yapacağımızı düşünürken bir TPE tarafından peynir baklavası için de başkasına ait bir coğrafi işaret ilanı görürsek hiç şaşırmayalım.
Görüyorsunuz atı alan Üsküdar’ı geçiyor…
- 1083
- 1